Nieuws

 

Gevaar voor Japanse kruiskwal in Veerse Meer is geweken

Geplaatst op 30-08-2017  -  Categorie: WSVA  -  Auteur: RM  -  Bron: PZC

De Japanse kruiskwal lijkt verdwenen uit het Veerse Meer. Metingen die zijn uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat wijzen dat uit. De draderige beplanting waarin de kruiskwallen zaten, is ook zo goed als weg. De waarschuwingsborden die begin deze zomer geplaatst zijn, worden daarom zo snel mogelijk verwijderd. Dat meldt de gemeente Middelburg.

Eind juni werden er in de kreek bij het Veerse Meer meer Japanse kruiskwallen aangetroffen dan anders. Omdat de kleine kwal ernstige allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn, hadden de GGD, Rijkswaterstaat en de gemeenten Middelburg en Goes bezoekers afgeraden te zwemmen bij de Grote Piet, tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg. Die waarschuwing is nu ingetrokken.

 

Hoe het komt dat de kruiskwal en het wier waarin hij leeft, nu verdwenen is, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de temperatuur of de samenstelling van het water. Rijkswaterstaat onderzoekt dat nog verder.

 

De aanraking met de Japanse kruiskwal kan zorgen voor jeuk, prikkeling en rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Dat is ook de reden dat de gemeente Middelburg een waarschuwing heeft afgegeven toen bleek dat het diertje in zulke grote aantallen aanwezig was.

 


Bezoekadres

Jachthaven Oranjeplaat
Muidenweg 4
4341 PZ Arnemuiden

Havenmeester

Maarten Goeree (0118) 60 12 48
retseemnevah.[antispam].@jachthavenoranjeplaat.nl

Jachthaven Oranjeplaat

Jachthaven Oranjeplaat is een jachthaven met een verenigingscultuur waarbij de coöperatie ernaar streeft de liggelden zo laag mogelijk te houden.

Sponsoren

Bezoek ook onze sponsoren